Intelligens épület megoldások, alkalmazási példák

Az innovatív technológiafejlődés hatással van az életkivitelünkre és új lehetőségeket kínál, melyekben kiemelt szerepet kap a személyre szabott intelligens ház vagy munkahely kialakítása.

A Qbus automatizálási rendszert és alkotó termékeit az épületek egyedi igényeihez igazodva tervezték lehetőséget kínálva egy sokoldalú rendszer kialakítására a felhasználók széleskörű követelményeinek teljesítésre.

Világításvezérlés

A világításvezérlés elsődleges célja, az igényelt, és /vagy előírt fényerő biztosítása a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett. Erre a feladatra több szabályzási lehetőség áll rendelkezésre:

  • Állandófényerőre, előírt világítási szintre történő világítás szabályzás (irodák, iskolák)
  • Mozgásra, megjelenésre, aktuális térben tartózkodás idejére történő automatikus világítás (közlekedőkben, mellékhelységekben)
  • Központi vezérlés - világítási áramkörök egy helyről történő kapcsolása (nagy épületekben)
  • Előredefiniált világítási képek (szcenáriók)  bekapcsolása (pl.: ajtóhoz, garázshoz, vezető út megvilágítása, éjszakai csökkentett világítási mód, hangulatvilágítás)

Fűtés-/hűtésvezérlés

A hőmérséklet beállítása függ a helyiség használatától, a külső hőmérséklettől, az árnyékolástól, de még az ablakok nyitásától is. Az intelligens otthon műszaki rendszerében ezeknek az adatoknak a birtokában komplex módon kerül meghatározásra a leggazdaságosabb fűtési mód:

  • időzítve (időpontok, napszakok, hétköznap, hétvége stb…)
  • a külső hőmérséklettel összehangoltan (érzékelőkkel, termosztáttal)
  • csak a kiválasztott szobákat fűtve (pl. irodaházakban, szállodában csak ami foglalt )
  • a felhasználó igényei szerint (pl. lakásba érkezés előtt, ill. után a fűtés be illeteve kikapcsolása)

Redőnyök és árnyékolók automatikus vezérlése

A motoros redőnyök/ zsalúziák kívánság szerinti vezérlehetők időprogram és/vagy időjárási viszonyok alapján, elkerülve ezáltal a benapozás által okozott felmelegedését vagy az erős széllökések áltál okozott károsodásokat.

Biztonsági rendszerek integrálása

Az intelligens otthon szoros kapcsolatban van a riasztó rendszerrel.

  • napközben a lámpákat kapcsoló mozgásérzékelők a riasztó rendszer élesített állapotában a lámpák helyett a riasztó központnak küldik a mozgást érzékelő jeleket.
  • távozáskor élesített riasztó rendszer lekapcsolja az otthon összes (vagy kijelölt) lámpáját, automatikusan elindítja – a napszaknak megfelelően – a jelenlét szimulációt, és lecsökkenti a hőmérsékletet néhány fokkal

Szellőztető rendszerek vezérlése

A, A+ vagy passzív minősítésű házaknál a központi szellőztető rendszerek alkalmazása, szükségszerű,  adott esetben kötelező.  A rendszerek vezérlése történhet m2 alapján vagy helységenként levegőminőség alapján (CO2, RH%, T).

Energiamenedzsment

Akár egyszerű impulzusmérővel folyamatosan mérhető és szabályozható az épület teljes energiafogyasztása. Az EQ web szoftver használatával a mért értékek tárolásra kerülnek és bármikor visszaolvashatók vagy összehasonlíthatok egyéb mért értékekkel. Az eredmények alapján a rendszer elvégzi a szükséges beavatkozásokat, korrekciókat az energia hatékonyság növelése érdekében.

                                                                                                                             Vissza az oldal tetejére